Blog

KEDİLER NEDEN TÜY DÖKER?



KEDİLER NEDEN TÜY DÖKER?

Kediler neden tüy döker sorusunun aslında cevabı çok geniş bir yelpazeyi içine alır. Kedilerde oluşan tüy dökümünün çok farklı nedenleri vardır. Öncelikle nedeni bulmalı ve ona göre çözüm aramalıyız.

Kediler neden tüy döker sorusuna en basit sorunlardan yola çıkalım ve basit tüy dökülmelerinin nedenine bakalım. Öncelikle kediler çok hassas yapıda canlılardır yani duygusal olarak olaylardan çabuk etkilenirler. Ev halkından birinin evden uzaklaşması, gitmesi veya kedinin ev değiştirmesi başlıca stres kaynağıdır ki stres tüy düşmanıdır. Bu tarz tüy dökülmesini herhangi bir ilaçla tedavi etmekte pek mümkün değildir çünkü stres kaynağı ortadan kalkmadan bu durum düzelmez. Bu stres aynı zamanda mide ve bağırsak sağlığını, enfeksiyonlara olan drençlerini azaltmaktadır. Stres kaynağı ortadan kaldırıp ve vitamin takviyesi yapılması gerekir.

Başka bir tüy dökülme sebebi ise mevsimsel kaynaklıdır. Mevsimsel geçiş dönemlerinde ve yaz aylarında Tüy dökülmesi artar, bu durum olağandır ve korkulmasına gerek yoktur. Bu dönemde de yapılacak vitamin takviyeleri bu dönemi rahat atlatmalarına yardımcı olur.

Mama kaynaklı tüy dökülemleri hem gıda hassasiyetine bağlı olabilir hemde mamanın  içerisinde bulunan katkı maddelerin kendisine oluşan alerji kaynaklı olabilir. Bu duruma çözüm ancak hekiminizle yapacağınız danışmanlık ve ayrıntılı muayene ile diğer hastalıkların ekarte edilmesi ile mümkün olur. Tanı kesinleşir ve gıda hassasiyetine göre uygun diyet can dostunuza önerilir.

Mama değişimi de tüy dökülmelerine neden olur. O yüzden mama değişmek istiyorsanız porsiyonları kademeli olarak karıştırarak eski mamadan yeni mamaya geçirmelisiniz. Böylece tüy dökülmelerinin önüne bir nebze geçmiş olursunuz.

Bu sebepler dışında tüy dökülmesinin; mantar enfeksiyonu, paraziter enfestasyonlar, karaciğer enzimlerine bağlı deri lezyonlarında, tiroid hastalıklarında ve başka bir sürü hastalıkta tüy dökülmesi olur. Unutmayalım tüy dökülmesi hastalık değil bir semptomdur ve ne kadar sağlıklıolursaolsun bir miktar tüy dökülmesi normal ve sağlıklıdır. Can dostlarınızın tüyleri kadar ömürleri olması dileğimle…

 

Yorum Bırakın: